De bedrijfsactiviteiten van St. Joris Keramische Industrie zijn eind februari 2023 beëindigd. Daarmee komt er een einde aan een historie van 100 jaar keramische productie, o.a. op het gebied van glazuurbakstenen en keramische raamdorpels.

De continuïteit in levering van deze producten blijft gewaarborgd door de samenwerking met Wienerberger. Wienerberger heeft de voorraad van St. Joris overgenomen en zet de productie voort op de Wienerberger locatie in Panningen.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de website van Wienerberger.
Bezoek de Wienerberger website
X

De Strengsteen

Keramische industrie St. Joris presenteert in samenwerking met

Architect Ir. Meindert Booij de nieuwe voegloze gevelsteen

De Strengsteen

De Strengsteen is één van de nieuwe ontwikkelingen van Keramische Industrie St. Joris uit het Limburgse Beesel in samenwerking met Architect Meindert Booij. Een geglazuurde gevelsteen die wordt verlijmd, maar waarbij de voeg aan het zicht is onttrokken. De ontwerper kan zelf de uiterlijke vorm van de steen bepalen. Bouwen gaat sneller en innovatiever. Een voegloze gevel vraagt ook minder onderhoud.

Het procedé van de voegloze gevel is niet helemaal nieuw. Sinds een aantal jaren worden al voegloos verlijmde gevels geproduceerd.  Meindert Booij: ”Wat mij bij gelijmd metselwerk altijd zo stoort is de onregelmatigheid van de voegen en het al of niet zichtbaar zijn van de lijm en lijmresten. Daarom heb ik een steen ontworpen met een aangepaste doorsnede. Dit vraagt om een ander productieproces dan de huidige strengpersstenen. Door de klei in de lengterichting van de steen door de mal te persen, ontstaat tegelijkertijd de mogelijkheid om het voorvlak naar wens te profileren. St. Joris ken ik via mijn bureau Broekbakema te Rotterdam, waar ze voor het project Diergaarde Blijdorp prachtige producten maken. Het idee van de Strengsteen hebben ze direct enthousiast opgepakt”.

 

Bijzondere uitstraling

 

Naast de nieuwe mogelijkheden om zelf de vorm van de steen te bepalen kan de Strengsteen worden voorzien van een glazuurlaag in een kleur die door u als Ontwerper, Architect, Opdrachtgever, etc. kan worden uitgezocht in ons Laboratorium, zoals u dat van St. Joris Keramische industrie gewend bent. Architecten en liefhebbers van een innovatieve gevel kunnen met de Strengsteen bijzondere attractieve en onderscheidende gevels creëren.

 

 

Geen onderhoud

Met de Strengsteen bouwt men ook een gevel die nauwelijks onderhoud vraagt. Waar de traditionele metselgevel na een aantal jaren opnieuw gevoegd moet worden, is bij een voegloze gevel gemaakt van Jointless Bricks niet van toepassing.

Een keer per jaar de gevel nat afdoen en hij behoudt jarenlang zijn glanzende uitstraling. Zo bespaart men met de Strengsteen ook op de onderhoudskosten. Een verlijmde gevel is extra sterk en duurzaam.